close up photography of concrete tombstones
Achter elke traan van verdriet schuilt een glimlach van mooie herinneringen

Van zaterdag op zondag draaien we de klok van zomeruur naar winteruur, de dagen worden weer korter, de avonden en nachten langer, en buiten wordt het winderiger, mistiger en killiger maar met een beetje geluk verlicht de herfstzon de graven en de perken.

Allerheiligen en Allerzielen is alweer aangebroken, niet zo’n leuke feestdag want ieder jaar worden we weer geconfronteerd met de dood. Feestdag klinkt vreemd, maar voor hen en voor ons, is Allerheiligen het moment om in gedachten samen te zijn.

Op 1 november vieren we Allerheiligen, het feest van alle heiligen.
Op 2 november is het Allerzielen en herdenken we iedereen die ons werd ontnomen. Allerheiligen brengt traditiegetrouw iedereen naar de begraafplaatsen, en we plaatsen bloemen als teken van herinnering, we beleven momenten van rust en vrede. Nadien gaan we met de hele familie pannenkoeken eten en halen we leuke herinneringen op.

Uiteindelijk is Allerheiligen toch niet zo’n trieste dag, want, … achter elke traan van verdriet, … schuilt een glinstering … van een fijne herinneringen … en als je heel goed luistert – hoor je in de stilte van de vele herinneringen – de wonderbaarlijke stemmen van zij die ons verlieten.


Geef een reactie